24 septembrie 2023

Lemnul stratificat, cunoscut si sub denumirea de lemn laminat incleiat sau lemn lamelar incleiat, este rezultatul unei tehnologii ingenioase care combina proprietatile naturale ale lemnului cu avantajele aduse de constructia stratificata.

Acesta este un material compozit obtinut prin imbinarea si lipirea mai multor straturi subtiri de lemn, numite lamele, intr-o forma specifica si cu ajutorul unui adeziv special. Aceasta constructie stratificata confera lemnului o rezistenta si stabilitate superioare fata de lemnul masiv traditional, reducand astfel riscul de deformare si fisurare.

De ce sa alegi lemnul stratificat?

Exista numeroase motive pentru care lemnul stratificat este preferat in fata lemnului masiv in multe aplicatii. Unul dintre avantajele majore este stabilitatea dimensionala superioara. Datorita constructiei sale, lemnul stratificat este mult mai putin predispus la variatiile de temperatura si umiditate, ceea ce inseamna ca se dilata si se contracta mai putin decat lemnul masiv. Aceasta il face potrivit pentru utilizare in medii cu conditii extreme, cum ar fi baile sau saunele.

Un alt avantaj important este rezistenta. Prin combinarea mai multor straturi de lemn, fiecare asezat in sens invers fata de cel precedent, se obtine o rezistenta sporita si o capacitate de incarcare superioara. Acest aspect il face ideal pentru utilizare in constructii, precum grinzi sau stalpi structurali, dar si pentru mobilier sau usi de exterior si de interior.

Utilizari practice ale lemnului stratificat

Lemnul stratificat este un material extrem de versatil, ceea ce inseamna ca are o gama larga de utilizari in diferite domenii. Iata cateva dintre cele mai comune aplicatii ale acestui material:

  • Mobilier. Lemnul stratificat este foarte des utilizat in productia de mobilier, datorita rezistentei si stabilitatii sale. Piese de mobil precum mese, scaune, dulapuri sau rafturi pot fi realizate din lemn stratificat pentru a combina aspectul natural al lemnului cu durabilitatea si functionalitatea necesara.
  • Pardoseli si podele. Lemnul stratificat poate fi folosit pentru a crea pardoseli si podele elegante si durabile. Stratificarea lamelelor de lemn reduce riscul de deformare si fisurare, facandu-l potrivit pentru utilizare in medii cu trafic intens, precum magazine, restaurante sau birouri.
  • Constructii. Datorita rezistentei si stabilitatii sale superioare, lemnul stratificat este un material excelent pentru utilizarea in constructii. Grinzile si stalpii din lemn stratificat pot fi folositi in constructia de case, punti sau chiar cladiri comerciale. Aceste elemente ofera structurii rezistenta necesara, dar si un aspect estetic deosebit.
  • Obiecte decorative. Lemnul stratificat poate fi prelucrat in diferite forme si modele, ceea ce il face potrivit pentru realizarea de obiecte decorative unice. Lampi, rame foto, suporturi pentru plante sau orice alt obiect de decor pot fi confectionate din lemn stratificat, adaugand un plus de eleganta si originalitate in orice interior.
  • Usi. Atat usile de interior, cat si usile de exterior din lemn stratificat au o rezistenta superioara si un design unic.

Cum sa alegi lemnul stratificat potrivit?

Atunci cand vrei sa alegi lemnul stratificat potrivit pentru proiectul tau, este important sa iei in considerare cateva aspecte importante. Primul aspect este tipul de lemn utilizat in constructia stratului, care poate varia de la lemn de esenta tare, cum ar fi stejarul sau fagul, la lemn de esenta moale, precum molidul sau pinul. Fiecare tip de lemn are propriile caracteristici si aspect estetic, astfel ca este important sa alegi in functie de preferintele tale si cerintele proiectului.

Un alt aspect esential este calitatea lemnului stratificat. Verifica daca producatorul respecta standardele de calitate si utilizeaza adezivi adecvati pentru lipirea lamelelor. De asemenea, asigura-te ca lemnul stratificat este uscat corespunzator pentru a evita deformarile.

Nu in ultimul rand, tine cont de producator. Daca vrei usi din lemn stratificat, cel mai bun producator pe care il poti alege este Holze.