19 septembrie 2024

Mobilierul pentru birou este adesea subestimat în ceea ce privește impactul său asupra sănătății și productivității noastre. Cel mai important element al mobilierului pentru birou este scaunul pe care alegem să îl folosim zilnic.

Aspectul scaunelor pentru birou nu ar trebui sa primeze in fata functionalitatii lor, motiv pentru care este necesar sa cunoastem cum ar trebui sa diferentiem si apoi sa facem alegeri inspirate in acest sens.

Importanța mobilierului de calitate pentru birou

Calitatea mobilierului pentru birou poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și productivității angajaților. Vom oferi un scurt exemplu in acest sens; chiar ergonomia biroului de lucru poate influenta pozitiv productivitatea, prin posibilitatea reglarii inaltimii de lucru, dar si prin suprafata si dimensiunile sale totale. Un birou inghesuit duce la o pozitie nefireasca a corpului, ceea ce in timp poate afecta sanatatea coloanei vertebrale sau cea a articulatiilor.

Dar piesa cea mai importanta a mobilierului pentru birou ramane scaunul ergonomic, element care este conceput pentru a oferi suportul corect pentru spate, gât și șolduri, reducând astfel disconfortul și riscul de afecțiuni musculo-scheletice asociate cu poziția șezut îndelungată.

De ce sunt importante toate aceste elemente de ergonomie mentionate mai sus? Pentru a exemplifica cat mai concret, haideti sa ne imaginam sederea pe un scaun pentru birou nepotrivit, fara spatar si sezut un sezut foarte mic. Ne putem gandi la cum ar arata ziua tipica de lucru la calculator, stand pe un taburet din lemn, asa cum se gaseau in bucatariile anilor 80.

Mobilierul de calitate trebuie sau presupuna nu doar confort, ci și durabilitate. Plecand de la premisa ca un pret foarte mic poate ascunde vicii ale produsului, investitia în scaune pentru birou de buna calitate poate reduce cheltuielile ulterioare cu întreținerea, repararea si chiar înlocuirea produselor uzate sau defecte.

Cum să alegem scaunul potrivit pentru biroul nostru

Atunci când alegem un scaun pentru birou, trebuie să luăm în considerare mai mulți factori pentru a ne asigura că alegerea este potrivită pentru nevoile noastre individuale și pentru mediul de lucru în care activăm. Iată câteva criterii pe care le putem avea în vedere:

1. Ergonomia unui scaun pentru birou este cel mai important criteriu, deoarece acesta ar trebui să ofere sustinerea adecvata pentru spate, astfel incat să permită reglarea înălțimii, adâncimii, dar și unghiului spatarului. De asemenea, scaunul poate să aibă chiar si un suport lombar ajustabil, pentru a elimina disconforul din zona respectiva. Aceste caracteristici contribuie la menținerea unei poziții corecte a corpului, precum și la reducerea tensiunii musculare, ceea ce traduce prin oboseala mai putina resimtita in decursul orelor petrecute in pozitia sezut.

Impreuna cu biroul reglabil, scaunul ergonomic poate ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a zonei cervicale, dar si genunchilor, ducand astfel la mentinerea articulatiilor la un nivel bun. Desigur, un scaun bun nu poate suplini efectele unui program toxic de lucru, fara pauze frecvente pentru miscare, si nici o conditie fizica deficitara.

2. Confortul este esențial pentru a ne menține concentrarea și productivitatea pe parcursul întregii zile de lucru. Alegerea unui scaun cu tapițerie moale, cu o bază stabilă și cotiere reglabile, poate îmbunătăți confortul și sprijinul pe termen lung.

Senzatia unui material de buna calitate, dar si mentinerea unei temperaturi suportabile in zonele de contact, cum ar fi sezutul si spatarul, poate elimina inconvenientele, cum ar fi transpiratia si zenatia de inabuseala.

Un scaun ergonomic dar inconfortabil nu este potrivit, de aceea ar trebui sa fim atenti la materialele cu care sunt tapitate scaunele. Desigur, de preferat ar fi tapiteria din piele naturala perforata, dat fiind faptul ca asigura cel mai bun confort, dar si pretul este pe masura.

In ceea ce priveste raportul pret-calitate, putem obtine un grad multumitor de confort chiar si cu tapiterii mai ieftine, cum ar fi cele din piele ecologica, dar si din material textil, cu conditia sa fie suficient de moi, dar si sa aiba grosimi consistente.

3. Materialele de calitate și construcția solidă asigură durabilitatea scaunului în timp. In ceea ce priveste tapiteria, este important tipul de material utilizat. Tapiteriile din materiale moi pot oferi confort sporit, dar nu sunt foarte rezistente la uzura si pot suferi deteriorari rapide in timp.

Structura de rezistenta a scaunului ergonomic trebuie sa fie din otel, aici ne referim la piston impreuna cu flansa care sustine sezutul. Un punct sensibil al scaunelor il poate reprezenta mecanismul de reglaj situat sub sezut. Aceste mecanisme trebuie sa fie fabricate din otel rezistent, deoarece pot fi supuse unor forte foarte mari in timp.

Si nu il ultimul rand, buretele sau spuma poliuretanica de sub tapiterie, care trebuie sa isi pastreze fermitatea un timp cat mai indelungat.

4. Stilul potrivit. În timp ce funcționalitatea și confortul sunt prioritare, aspectul estetic al scaunului poate influența și atmosfera generală a biroului. Alegeți un design care să se potrivească cu stilul și decorul biroului dvs., fără a compromite funcționalitatea și confortul.

Birourile moderne respecta tendintele minimaliste in materie de incarcare vizuala a spatiilor, astfel ca scaunele moderne au astfel de caracteristici, care pot minimiza nu doar greutatea si componentele lor, dar si confortul oferit. Ca o scurta concluzie, nu tot ce este modern, poate fi potrivit din punct de vedere functional.

De ce in alegerile noastre ar trebui sa primeze ergonomia in fata stilului:

1. Ergonomia crescuta reduce riscul de afecțiuni la coloana vertebrala, scaunele ergonomice sunt concepute pentru a asigura o poziție corectă a corpului, dar și pentru a reduce tensiunea și presiunea exercitate asupra spatelui și altor zone sensibile ale corpului. Utilizarea lor poate contribui la prevenirea durerilor de spate, gât și umeri asociate cu poziția șezut îndelungată.

2. Îmbunătățesc postura și confortul prin caracteristicile lor, cum ar fi suportul lombar ajustabil și reglările multiple, permit utilizatorilor să ajusteze scaunul în funcție de nevoile și preferințele lor individuale, contribuind la menținerea unei posturi corecte.

3. Creșterea productivității prin asigurarea unui mediu de lucru confortabil și sănătos care poate îmbunătăți starea de spirit, concentrarea și productivitatea angajaților. Utilizarea scaunelor ergonomice poate reduce oboseala și disconfortul, permițând utilizatorilor să se concentreze mai bine asupra sarcinilor.

4. Investiție pe termen lung. Deși inițial costul scaunelor ergonomice poate fi mai mare decât al altor opțiuni mai ieftine, beneficiile pe termen lung pentru sănătate și productivitate justifică investiția.

Un scaun ergonomic de calitate poate rezista cu bine ani de zile și poate oferi beneficii semnificative.

Alegerea unui scaun potrivit pentru biroul nostru nu ar trebui subestimată. Investiția într-un scaun ergonomic de calitate poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, confortului și productivității noastre pe termen lung. Prin urmare, ar trebui să acordăm atenție și să investim în mobilier de birou de înaltă calitate, care să susțină nevoile noastre individuale și să contribuie la crearea unui mediu de lucru sănătos și eficient.