12 aprilie 2024

cablu panouri fotovoltaice

Cablurile pentru panouri fotovoltaice nu sunt simple cabluri pe care le poti cumpara de la orice magazin cu unelte si echipamente. De altfel, acestea unesc mai multe parti ale unui sistem fotovoltaic care, pana la urma, iti alimenteaza locuinta cu energie electrica. Apoi, daca esti prosumator, o parte din energia respectiva este transmisa catre reteaua publica – deci poti observa importanta unui cablu panouri fotovoltaice.

Pe scurt, nu trebuie sa alegi cea mai ieftina varianta. Totodata, trebuie sa alegi modelul de cablu care prezinta toate caracteristicile esentiale necesare pentru o durata de viata cat mai indelungata. Iata care sunt acestea!

Rezistenta – UV, la intemperii, mecanica

Un cablu panouri fotovoltaice trebuie sa fie rezistent din toate punctele de vedere. Acesta este expus constant actiunii mediului inconjurator – prin urmare, trebuie sa fie pregatit pentru a rezista fiecarui anotimp in parte.

Astfel, acesta trebuie sa prezinte rezistenta la:

  • UV – rezistenta la radiatiile UV este cea mai importanta, aceasta crescand totodata temperatura de la suprafata cablului. Calitatea inferioara poate avea ca urmare topirea anumitor parti ale cablului;
  • Intemperii – apa, umezeala si temperaturile extreme nu trebuie sa afecteze in niciun fel un cablu de panouri fotovoltaice. Acesta trebuie sa reziste cu succes in fata furtunilor, dar si temperaturilor ridicate din timpul verii;
  • Mecanica – vantul este o alta problema care poate afecta cablurile fotovoltaice, in functie de cum sunt acestea pozitionate. Prin urmare, rezistenta la actiuni mecanice (precum torsiunea si presiune) este importanta.

Rezistenta electrica adecvata

Desigur, rezistenta electrica este diferita de celelalte tipuri de rezistenta. Aceasta variaza in functie de temperatura si influenteaza volumul de energie pierdut in momentul transferului de la exterior la interior.

Un cablu pentru panouri fotovoltaice ar trebui sa aiba o rezistenta electrica cat mai mica, pentru a reduce semnificativ pierderile de energie.

Clasificare de temperatura ideala pentru locatia ta

Clasificarea de temperatura a cablurilor de panouri fotovoltaice variaza, dar acest lucru nu trebuie sa te intereseze pe tine. In schimb, trebuie sa afli temperaturile medii minime si maxime din zona in care locuiesti si sa achizitionezi un cablu panouri fotovoltaice potrivit.

Evitarea daunelor la nivelul cablurilor este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a mentine integritatea sistemului tau fotovoltaic.

Conectori compatibili

Nu in ultimul rand, trebuie sa alegi un cablu panouri fotovoltaice compatibil din toate punctele de vedere cu sistemul tau – anume cu panourile fotovoltaice in sine. Desi este posibil, ideal ar fi sa nu trebuiasca sa te bazezi pe diferite tipuri de adaptori, deoarece acestia pot favoriza pierderea de energie.

Daca vrei sa afli mai multe despre compatibilitatea dintre cablu si panouri, nu ezita sa contactezi echipa Lumio Energy sau sa vizitezi magazinul online al acestora. Acolo vei gasi cabluri pentru panouri fotovoltaice de calitate superioara, inclusiv componentele compatibile necesare pentru a pune la punct un sistem complet, dar mai ales eficient.

Totodata, echipa Lumio Energy te poate ajuta sa devii prosumator sau independent energetic, in functie de experienta ta in domeniul sistemelor fotovoltaice. Alege un partener de incredere si nu vei mai avea absolut nicio problema cu generarea si consumarea energiei electrice!