Poză de Erik Mclean pe Unsplash.com
Achiziționarea unei centrale termice este o decizie importantă, care are ramificații puternice asupra confortului resimțit în interiorul locuinței. Centrala termică este responsabilă de producerea apei calde, pe care o poți folosi ca agent termic, astfel că aceasta trebuie aleasă astfel încât să răspundă nevoilor tale de consum. Pe lângă alegerea inteligentă a centralei este important să ai în vedere și aspectele care țin de instalarea și utilizarea acesteia, pentru a te bucura de avantajele oferite pentru cât mai mult timp.
Ce trebuie să ai în vedere atunci când achiziționezi o centrală termică?
1. Alege un partener profesional pentru instalarea rețelei
Lucrările la nivelul rețelei de gaze necesită intervenții din partea specialiștilor, în special a profesioniștilor autorizați de ANRE. Așadar, apelează la ajutorul unui instalator de gaze autorizat pe mastergaz.ro, astfel încât să știi că ai un partener de nădejde pentru realizarea lucrărilor care țin de rețeaua de gaze și de centrala termică. Colaborând de la bun început cu profesioniști, ai garanția că lucrările sunt realizate corect, asigurând astfel siguranța ta pe întreaga durată de exploatare a centralei.
2. Realizează cu atenție verificările anuale
Centrala termică este un dispozitiv care funcționează pe baza presiunii și temperaturii, ceea ce face ca riscurile să fie semnificative dacă verificările necesare nu sunt efectuate la timp. Din această cauză, este esențial să efectuezi anual revizia centralei și să verifici caloriferele înainte de sezonul rece, pentru a te asigura că agentul termic alimentează corespunzător sistemul de încălzire.
3. Optimizează setările pentru temperatură
Un aspect esențial legat de centralele termice și de funcționarea lor eficientă este optimizarea temperaturii interioare a locuințelor. În acest scop, poți utiliza un termostat care reglează temperatura și poate fi programat pentru a eficientiza consumul de energie. Datorită acestui dispozitiv, poți programa pornirea centralei în perioadele în care ești acasă, reducând astfel cantitatea de gaz utilizată pentru încălzire în momentele în care ești la serviciu sau în vacanță.
4. Folosește un UPS pentru protejarea centralei
Centralele termice pot fi sensibile la fluctuațiile de alimentare cu energie electrică, așadar este necesar să folosești o soluție care să protejeze dispozitivul. UPS-urile sunt o plasă de siguranță pentru centralele termice deoarece acestea pot furniza o cantitate de energie electrică de rezervă, care permite funcționarea lină a dispozitivelor, până la repornirea sistemului centralizat. În acest fel, sunt eliminate riscurile asociate fluctuațiilor de tensiune, iar cel mai mare avantaj este acela că poți câștiga timpul necesar pentru închiderea în siguranță a centralei în caz de cădere de tensiune.
5. Verificarea instalațiilor sanitare
Centrala termică este alimentată direct de la rețeaua de apă, așadar va fi necesar să ai în vedere și o verificare la nivelul instalațiilor sanitare. Este nevoie să verifici presiunea la nivelul instalației, aerisirea caloriferelor, dar și să efectuezi celelalte măsuri necesare pentru buna funcționare a sistemului de alimentare. Una dintre cele mai mari probleme care pot apărea la nivelul instalațiilor este „lovitura de berbec” sau fenomenul cauzat de oprirea apei din sistem și pornirea bruscă a acesteia, care funcționează ca un șoc hidraulic ce poate deteriora țevile.
Achiziționarea și instalarea unei centrale termice implică o serie de evenimente și măsuri care au ramificații semnificative asupra creșterii duratei de utilizare a sistemului de încălzire ales. Este recomandat să efectuezi verificările obligatorii și periodice ale instalațiilor și să colaborezi cu echipe specializate care să îți ofere asistență și suport, astfel încât centrala ta termică să îți asigure confortul de care ai nevoie.