12 decembrie 2024
Rolul responsabilului de mediu in reducerea amprentei de carbon

Reducerea amprentei de carbon reprezinta o prioritate pentru persoanele implicate in diversele activitati economice, care se desfasoara pe teritoriul Uniunii Europene. Si in Romania acest efort este unul care are din ce in ce mai multi adepti, persoanele implicate in viata economica fiind constiente de riscul incalzirii globale si de accentuarea fenomenelor meteorologice extreme. Preocuparea este atat una de ordin moral, avand in vedere necesitatea lasarii mostenire generatiilor viitoare a unei planete sanatoase, cat si una de ordin economic, tinandu-se cont de efectul distructiv al fenomenelor meteo asupra diverselor ramuri economice.

Un rol important in punerea la punct a unor actiuni care reduc amprenta de carbon este reprezentat de responsabilul de mediu, acel angajat care are drept rol specific aplicarea procedurilor pentru protejarea mediului inconjurator si folosirea solutiilor legislative cu rol de reducere a consecintelor negative asupra naturii. Cea mai utila metoda de a beneficia de servicii ireprosabile din partea unui responsabil de mediu este externalizarea serviciului prin apelarea la o firma de consultanta de mediu, precum Stratos.ro, ce pune la dispozitia tuturor clientilor o gama diversa de servicii cu privire la atitudinea ecologica fata de mediul inconjurator. 

Iata care este rolul responsabilului de mediu in reducerea amprentei de carbon!

Amprenta de carbon este reprezentata de cantitatea de dioxid de carbon eliminata in atmosfera prin arderea combustibililor fosili (benzina, motorina, gaze naturale, carbune). Acest gaz are proprietatea de a retine energia termica generata de soare la nivelul solului, comportandu-se ca o bariera asemenea foliei unui solar. Acumularea gazelor cu efect de sera duce la cresterea temperaturilor globale, ceea ce provoaca topirea ghetarilor, cresterea nivelului oceanelor si inmultirea fenomenelor meteorologice extreme. Responsabilul de mediu este cel in masura sa vegheze asupra activitatilor cu potential de a creste amprenta de carbon si a propune solutii care sa limiteze acest element:

  • Responsabilul de mediu are o calificare profesionala specifica, ce ii ofera informatii suficiente pentru a recunoaste situatiile in care sunt eliminate cantitati sporite de gaze cu efect de sera. Acesta va sti ce masuri trebuie sa fie implementate pentru a se limita emisiile de astfel de gaze. Rezultatul poate fi obtinut atat prin limitarea consumului de combustibil fosil, cat si prin grija de a nu emite in atmosfera alte gaze cu efect de sera, precum freonul.
  • Responsabilul de mediu poate recomanda implementarea unor masuri care sa permita obtinerea de energii alternative, ce nu implica eliminarea de gaze cu efect de sera. Exemple in acest sens sunt reprezentate de instalatiile fotovoltaice, care produc curent electric direct de la lumina soarelui, de instalatiile solare ce permit producerea de apa calda, fara consum de energie electrica, de instalatii eoliene sau chiar de producerea de biogaz in urma fermentatiei naturale a diferitelor resturi.
  • Responsabilul de mediu se ocupa si de gestionarea substantelor chimice periculoase, a deseurilor si a ambalajelor care ar putea contribui la cresterea amprentei de carbon. Supravegherea procesului tehnologic si luarea unor masuri cu privire la managementul corect al deseurilor reprezinta o masura eficienta pentru reducerea amprentei de carbon a activitatii economice.

In concluzie, grija pentru micsorarea amprentei de carbon trebuie sa reprezinte o obligatie morala pentru toti antreprenorii care manageriaza afaceri ce ar putea elimina in atmosfera gaze cu efect de sera.

Sursa foto: Stratos.ro