13 iunie 2024

Puricii apar cel mai adesea în casele cu animale de companie. Află de ce o mușcătură de purici este periculoasă și cum să recunoști că aceștia s-au cuibărit în casa ta. Dar, nu uita că puricii pot apărea și acolo unde nu trăiesc animale și pot transmite boli periculoase.

Ce trebuie să știi despre purici?

Puricii sunt în principal asociați cu animalele de companie. Cu toate acestea, merită să știți că pot apărea și în locuri în care nu trăiesc câini sau pisici. Trebuie doar să ai ghinion – insectele pot fi aduse acasă, de exemplu, pe pantofi sau haine. Este adevărat că în astfel de condiții puricele nu va avea condițiile potrivite pentru a supraviețui, dar din lipsa unei alte gazde poate mușca și oamenii. 

Puricii depun ouă în blana animalelor. Acestea, la rândul lor, cad în locurile în care trăiește un câine sau o pisică. Larvelor le plac locurile întunecate, cel mai adesea se ascund în covoare, paturi și sub mobilier. Sunt greu de văzut cu ochiul liber( de obicei măsoară între 1-6 mm), dar își vor face rapid simțită prezența.

Picioarele puternic dezvoltate le permit să sară la lungimi considerabile (până la 50 cm), astfel încât să se poată muta cu ușurință de la o victimă la alta. Se reproduc foarte repede și ușor, fiind rezistenți la condiții nefavorabile (cum ar fi temperatura scăzută). Datorită acestui fapt, ei pot aștepta chiar și câteva luni pentru gazda potrivită. Totuși, de îndată ce îi observi, trebuie să apelezi la o firma de desinsectie purici, căci profesioniștii te vor scăpa rapid de problemă.

Ce poate indica faptul că puricii s-au cuibărit în casa ta?

În primul rând, merită să observi animalele. Dacă un câine sau o pisică anterior calmi, devin nervoși și se scarpină mult, cel mai probabil este vorba despre purici. Uneori, mâncărimea este atât de puternică încât animalul se rostogolește, se freacă de mobilier și își freacă fața cu labele. 

A fi mușcat de purici cu siguranță nu este plăcut (aceștia provoacă mâncărime severă), dar aceasta nu este singura îngrijorare care apare cu aceste insecte mici. Insectele pot transmite boli periculoase. Puricii sunt uneori dificil de localizat, dar prezența lor în casă poate fi indicată de puncte negre, foarte mici, vizibile pe suprafețe deschise la culoare – acestea sunt excremente de insecte.  

Și cum să recunoști o mușcătură de purici pe pielea umană? După ce ai fost mușcat, pe piele apare o pată roșie cu o zonă vizibilă în centru (locul mușcăturii).

Dacă aceste insecte au apărut în casa ta, trebuie să apelezi cat mai rapid la servicii DDD specializate, care va folosi cele mai bune proceduri de eliminare a insectelor.