11 noiembrie 2024
laptop-cu-windows-10

In articolul acesta sunt discutate cele mai importante brese de securitate pe care le are Windows-ul 10 si Windows-ul 11 in prezent. De asemenea, iti prezinta modalitatea de a le evita si a nu avea probleme din cauza lor cu hackerii anul acesta.

Securitatea cibernetica exista permanent la stiri si pe buna dreptate. Hackerii sunt intotdeauna in cautarea unor brese fragile in software. Acestia vor sa profite de ele in scopul de a castiga ceva anume. Calculatorul tau, care foloseste Windows si o multitudine de programe, este miza. Astfel ca daca Microsoft anunta actualizari pentru a remedia erori si brese de securitate, trebuie sa le instalezi imediat.

Aceste actualizari de la Microsoft despre care este vorba, remediaza 128 de erori de securitate nu numai in Windows, ci si in alte aplicatii. Aici sunt incluse aplicatii precum Office, Skype for Business, Edge, Defender, Exchange Server etc. Chiar daca numarul de erori de securitate este mare exista si alte ingrijorari. Acestea sunt legate de cele doua vulnerabilitati zero-day pe care aceste actualizari le remediaza, incluzand si o bresa de securitate exploatata in mod activ.

Specialistii IT de la DepanareCalculatoare.Net iti pot oferi si servicii de upgrade si consultanta in cadrul ofertei de suport IT pentru a te sprijini in securizarea Windows-ului tau. Pentru companii aceste servicii se ofera pe baza de abonament lunar si contract si sunt servicii profesionale de la DepanareCalculatoare.Net de mentenanta IT adresate companiilor din Bucuresti si Ilfov.

Vulnerabilitati majore de securitate in prezent

Denumit CVE-2022-24521, bresa de securitate exploatata in mod activ reprezinta o vulnerabilitate de permisiuni ridicate in Windows Common Log File System (sistemul de fisiere jurnal comun din Windows). Conform Microsoft, aceasta eroare de securitate a fost deja speculata de hackeri. Aceasta s-a intamplat pentru calculatoarele ce nu au avut instalat inca acest patch. Orice hacker care stie sa exploateze aceasta bresa ar putea sa o utilizeze impotriva sistemului tau. De aceea, este bine sa actualizezi Windows-ul cel mai devreme cand ai posibilitatea.

Cealalta bresa majora de securitate este CVE-2022-26904, o alta vulnerabilitate de excaladare a permisiunilor. Aceasta bresa se refera la Windows User Profile Service (serviciul de profil de utilizator din Windows). Contrar vulnerabilitatii precedente, aceasta bresa nu a fost exploatata inca, dar este stiuta in mod public. Astfel, o exploatare a acesteia poate avea loc in orice clipa.

Aceste doua brese de securitate zero-day constituie punctele esentiale ale acestor actualizari noi. Insa, nici celelalte 126 de erori de securitate nu trebuie minimalizate. In total, Microsoft a estimat 10 erori „Critice”, 115 „Importante” si 3 „Moderate”. Pentru a-ti securiza calculatorul de toate cele 128 de brese de securitate, ruleaza actualizarile de securitate.

Metoda prin care poti actualiza Windows-ul pentru a avea corectiile de securitate la zi

Exista posibilitatea ca Windows-ul sa te notifice in legatura cu aceste actualizari noi si apoi sa le instaleze automat. Totusi, daca asta nu se intampla, este momentul sa le instalezi manual din setari.

Intra in Start> Settings> Update&Security> Windows Update pentru Windows 10. Sau acceseaza Start> Settings> Windows Update pentru Windows 11. Apoi lasa Windows-ul sa verifice daca sunt disponibile actualizari. Daca patch-ul exista, il vei vedea aici. Ulterior, poti doar sa urmezi instructiunile de pe ecran pentru a downloada si a instala actualizarea in Windows.

Citind articolul si instaland actualizarile de Windows vei putea scapa de aceste 128 de brese de securitate. In cazul in care folosesti un calculator cu Windows 7 ne poti contacta pentru ca un tehnician IT de la DepanareCalculatoare.Net sa iti realizeze o instalare de Windows 10 sau 11. Doar aceste doua sisteme de operare au actualizari disponibile de la Microsoft. Aceste servicii software de instalare Windows le poti regasi in oferta noastra de lucrari software de depanare pc la preturi accesibile.