19 septembrie 2024

Dacă ți-ar plăcea să mergi cu o trotinetă electrică în locul mijloacelor de transport în comun sau a mașinilor, atunci ar trebui să cunoști regulile de circulație. În rândurile următoare, vei putea să îți faci o idee despre acest tip de vehicul și felul în care îl poți folosi pe drumurile publice.

Ce trebuie să știi despre regulile de circulație cu trotineta electrică?

  • Vârsta minimă

Potrivit legislației rutiere în vigoare, cu modificările aduse în 2020, vârsta minimă pentru a circula cu o trotinetă electrică este de 14 ani. Practic, începând cu această vârstă, cei interesați trebuie să se formalizeze cu regulile de circulație pe drumurile publice pentru a evita accidentele și posibilele amenzi.

Ieșirile cu trotineta în familie sunt mult mai frumoase, iar dacă planifici o asemenea distracție cu copiii, asigură-te că ai tot ce îți trebuie la îndemână, inclusiv echipamentul recomandat. Pe Altex.ro poți găsi modele  de trotinetă pentru copii, din care să alegi în funcție de vârsta micuților tăi, design și funcționalități.

  • Echipamentul corespunzător

Vestele sau elementele reflectorizante și casca de protecție (pentru persoanale de 14-16 ani) fac parte din echipamentul necesar pentru folosirea unei trotinete electrice. 

Pentru o extra protecție poți achiziționa un set de cotiere și genunchiere, mai ales dacă ești la început în utilizarea unui asemenea vehicul. 

Este important de știut faptul că o trotinetă electrică poate ajunge la viteza de 25 km/h, însă suficient pentru a necesita un echipament corespunzător atunci când o folosești pe străzi și bulevarde în oraș.

  • Folosirea pistelor special amenajate

Pistele special amenajate sunt recomandate atât celor care merg cu bicicleta, cât și celor care preferă trotineta electrică. 

O regulă de circulație subliniată de autorități în multe rânduri este aceea că trotuarul nu poate fi folosit pentru asemenea vehicule, în lipsa unei piste speciale fiind recomandat sectorul de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, lucru întâlnit sub formă de semne de circulație amplasate pe străzi.

  • Respectarea semnalizării în trafic

Atunci când mergi cu trotineta eletrică pe străzi trebuie să ai în vedere și semnalizarea în trafic. Fiind un mijloc de transport care atinge o anumită viteză și cu care nu se poate circula pe trotuar, trotineta electrică se supune regulilor de acest gen. 

Astfel, trebuie să te asiguri că știi ce înseamnă semnele de “cedează trecerea” și “stop” pentru a putea lăsa ceilalți participanți la trafic să își vadă de drum. De asemenea, trebuie să știi că pietonii au întotdeauna prioritate, astfel că aceștia pot folosi trecerea, odată ce arată această intenție.

  • Fără transport de pasageri

Chiar dacă trotineta este de mici dimensiuni, există situații în care aceasta este folosită de două persoane. Acest lucru este interzis, potrivit legii, drept urmare, oricât de tentat sau tentată ai fi să faci acest lucru, gândește-te  că poți pune în pericol atât viața ta, cât și a celor pe care intenționezi să îi plimbi cu tine.

Așadar, dacă ții cont de aceste reguli de circulație cu trotineta electrică, te vei putea bucura pe deplin de acest mijloc de transport, pe drumurile publice, fără să îți fie teamă că poți primi o amendă în trafic.

Sursă foto: Pexels.com