19 septembrie 2024

Venirea pe lume a unui copil schimbă total viața părinților. Aceste schimbări apar pe toate planurile, iar unele dintre ele sunt necesare. Pentru a se dezvolta normal, copiii trebuie să crească într-un mediu sigur, sănătos și plin de iubire. 

De multe ori poți fi distras de diverse situații sau probleme și uiți că e important să creezi un astfel de mediu pentru noul membru al familiei tale. 

Iată 4 schimbări esențiale pe care trebuie să le faci

  • Alimentația 

Dacă până la apariția copilului în viața ta ai avut o alimentație haotică, e nevoie să schimbi acest lucru. 

În primul rând, copiii au nevoie de o alimentație specială în funcție de vârsta lor. Este indicat să te interesezi ce anume este bine să prepari pentru copilul tău. Dacă nu ai gătit până acum, apariția copilului te va impulsiona să faci acest lucru, deoarece el are nevoie de preparate speciale. 

Mai mult, alimentele pe care le cumperi sunt esențiale, deoarece ele sunt baza alimentației din casa ta. Copiii învață cel mai mult prin exemple, așa că ai grijă să ai o alimentație sănătoasă. Astfel copilul va deprinde obiceiuri alimentare bune și probabil le va păstra și atunci când va crește, deoarece gusturile se formează în mare parte în copilărie. 

  • Siguranța locuinței

Odată ce încep să facă primii pași, copiii explorează fiecare colț al locuinței. Este foarte important să ai grijă la acest aspect, pentru a evita eventualele accidente. 

Încearcă să explorezi puțin locuința ta pentru a determina unde trebuie să aduci modificări. De exemplu, poți opta pentru un opritor de ușă de pe carboysafety.ro pentru e preîntâmpina eventualele ciocniri nefericite. De asemenea, ai grijă la colțurile ascuțite ale mobilierului din locuință, la sertarele ce pot fi ușor deschise sau la obiectele de care s-ar putea agăța copilul precum televizor, ghivece de flori, etc. 

Este esențial să echipezi locuința cu sisteme de protecție unde este nevoie, pentru a lăsa copilul să exploreze în condiții sigure. 

  • Atmosfera

Atmosfera din locuință este cea care poate influența starea de spirit a copilului tău. Dacă atmosfera este mereu tensionată, copilul va simți acest lucru, deoarece copiii mici sunt foarte susceptibili în ceea ce privește acest aspect. 

În cazul în care nu poți evita o situație tensionată, încearcă să protejezi starea micuțului tău prin a-l sustrage din încăperea respectivă. De multe ori zgomotele precum repararea unor lucruri din locuință, vocile unor invitați sau muzica la volum ridicat pot fi percepute de copil ca fiind stresante, deoarece el nu înțelege ce se întâmplă în jurul său. 

  • Timpul în familie 

Timpul pe care îl petreci în familie va trebui mărit, deoarece copilul pe lângă nevoile de bază are nevoie de timp alături de părinții săi. 

De multe ori copiii devin irascibili sau speriați atunci când se simt ignorați. Încearcă să faci cât mai multe activități care să îl implice și pe copil, pentru a nu se simți neglijați. 

E posibil de multe ori să fie foarte greu să faci acest lucru. Însă legătura dintre părinți și copil se formează încă de când copilul este foarte mic, nu neapărat atunci când începe să vorbească așa cum este concepția generală. 

Așadar, odată cu venirea pe lume a unui copil schimbările din viața ta sunt inevitabile. Ai grijă ca mediul în care îl vei crește să fie unul liniștit, sigur și mai ales plin de afecțiune din partea ta și a partenerului tău.