Glandele endocrine secretă hormoni care participă la coordonarea şi controlul multor funcţii din organism cum ar fi creşterea, starea de spirit, reproducerea metabolismul şi altele. Dacă funcţionează corect, nici nu te vei ştii că ei exista.
Omul are peste 50 de hormoni diferiţi şi fiecare are roluri complexe în organism, de aceea, dacă apar probleme, vei avea nevoie de un specialist numit medic endocrinolog.
Ce este, mai exact, medicul endocrinolog
Endocrinologii sunt medici specializați în diagnosticarea și tratarea stărilor de sănătate legate de problemele cu hormonii, glandele hormonale și țesuturile aferente. Ei au pregătire specializată în sistemul endocrin și pot ajuta la diagnosticarea, tratarea și gestionarea bolilor care pot apărea atunci când apar dezechilibre hormonale sau probleme ale glandelor endocrine.
Îi poţi găsi în secţia de endocrinologie, o secţie specializată în tratarea tulburărilor sistemului endocrin, rețeaua de glande producătoare de hormoni din corpul dumneavoastră. Endocrinologii sunt calificați să diagnosticheze și să trateze afecțiuni precum diabetul, bolile tiroidiene, infertilitatea, problemele de creștere, tulburările metabolice, osteoporoza, unele tipuri de cancer și tulburările în glandele suprarenale și glandele pituitare producătoare de hormoni.
Tulburările și bolile care provin din altă parte pot ajunge, de asemenea, să provoace simptome în sistemul endocrin. Când problemele din alte sisteme sau părți ale corpului vă afectează sistemul endocrin, un endocrinolog va lucra în colaborare cu medicul primar sau alți specialiști pentru a elabora un plan de tratament.
Ce implică pregătirea unui endocrinolog
Endocrinologia este o subspecialitate a medicinei interne, iar endocrinologii sunt medici care s-au specializat în utilizarea instrumentelor și a tehnicilor necesare pentru diagnosticarea și tratarea tulburărilor endocrine.
Ca în multe alte specializări, după finalizarea facultăţii de medicină, endocrinologii vor urma alţi doi ani de specializare. Ei vor trebui să obțină mai întâi o certificare în medicină internă și apoi să obțină una separată în endocrinologie.
Formarea unui endocrinolog implică, pe lângă finalizarea facultăţii de medicină, un rezidențiat de doi până la trei ani în medicină internă sau pediatrie, doi până la trei ani în endocrinologie, diabet și metabolism şi, desigur, un examen final care îl certifică ca specialist în endocrinologie.
Motive pentru a consulta un endocrinolog
În mod obișnuit, vei vedea un endocrinolog într-un cadru ambulatoriu după ce ai fost îndrumat de medicul de familie. Cu toate acestea, un endocrinolog ar putea fi chemat să se consulte în timpul unei vizite în cadrul unui spital sau clinici dacă există îngrijorări cu privire la o tulburare de bază legată de hormoni.
Pacienții se adresează la endocrinologi din diverse motive, de la gestionarea diabetului la probleme cu tiroida, anumite tipuri de cancer, tulburări suprarenale și multe altele.
De asemnea, medicul îţi poate recomanda un endocrinolog când există îngrijorări cu privire la diverse simptome şi afecţiuni:
Când apare dificultatea de a gestiona diabetul cu tratamente standard
Persoanele cu diabet zaharat merg în mod regulat la un medic primar și pot lua medicamente pentru a le menține stabil nivelul zahărului din sânge.
Cu toate acestea, dacă tratamentul standard nu poate ţine sub control nivelul zahărului din sânge, medicul le poate trimite la un endocrinolog. Un endocrinolog va căuta strategii suplimentare pentru a ajuta la controlul diabetului.
Când este prezentă o tulburare tiroidiană
Tulburările tiroidiene pot implica prea mult sau prea puțin din diferite tipuri de hormoni produși în tiroida. Este posibil ca pacientul să fie îndrumat către un endocrinolog atunci când o tulburare tiroidiană este diagnosticată pentru prima dată pentru a îi revizui starea și a crea un plan de tratament. Dacă nu există alți factori, îngrijirea de urmărire va fi asigurată de medicul de familie.
Cu toate acestea, uneori este posibil să fie nevoie de îngrijiri de urmărire de la un endocrinolog. De exemplu, dacă persoana este însărcinată sau vrea să întemeieze o familie și suferă de o tulburare tiroidiană, este posibil să fie necesar să se vadă regulat cu un endocrinolog.
Alte motive pentru a beneficia de îngrijire ulterioară de la un endocrinolog pot include dezvoltarea unei gușe sau a glandei tiroide mărite, a unui nodul tiroidian sau a simptomelor unei tulburări ale glandei pituitare.
Când este prezentă osteoporoza
Mulți factori contribuie la osteoporoză, inclusiv schimbările legate de vârstă ale nivelurilor hormonale. Atunci când medicul de familie suspectează că modificările nivelurilor hormonale contribuie la osteoporoză, va fi necesar un consult endocrinologic pentru evaluare și pentru a dezvolta un plan de tratament.
Când este prezent sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic afectează aproximativ 7% până la 10% dintre femei și poate duce la infertilitate, acnee, menstruații imprevizibile, păr facial nedorit și alte afecțiuni cronice.
Nivelurile scăzute de testosteron pot rezulta din mai multe cauze, inclusiv tulburări hormonale, efecte secundare ale medicamentelor și boli cronice.
Un endocrinolog va folosi cunoștințele de specialitate pentru a ajuta la diagnosticarea, tratarea și gestionarea acestei afecțiuni. Uneori este posibil să fie necesară terapia cu testosteron, care este supravegheată de un endocrinolog.